Tietoa Alanyasta

Tietoa Alanyasta

Tietoa AlanyastaTietoa Alanyasta

Alanya sijaitsee Turkin Rivieralla, Välimeren rannalla. Se kuuluu Antalyan maakuntaan ja on noin 120 kilometriä Antalyan kaupungista kaakkoon. Alanya on tunnettu mm. pitkistä hiekkarannoistaan (Kleopatra- sekä Itäinen Keykubat-ranta).

Alanyan linnoitukset (Kale) ovat suosituin nähtävyys kaupungissa. Se on rakennettu noin vuonna 1226 ja on monine torneineen näkemisen arvoinen. Punainen torni on toinen hyvin tunnettu rakennus Alanyassa. Se sijaitsee vanhan sataman lähellä. Sen on rakentanut arkkitehti Ebu Ali Reha ja melkein 800 vuoden jälkeen, on torni vieläkin mahtava näky. Damlatas tippukiviluola mikroilmastoineen on mielenkiintoinen nähtävyys. Se on auki joka päivä kello 10:stä lähtien.

Alanyalla on rikas kulttuurielämä. Kaupungissa järjestetään kesän aikaan monia festivaaleja, sekä jokavuotinen triathlon.

Alanyan lämpötilat

 • - € 0


  Sijainti
  Huoneluku
  Koot²

 • Tam

  Hel

  Maa

  Huh

  Tou

  Kes

  Hei

  Elo

  Syy

  Lok

  Mar

  Jou

  Vuosi

  keskim.

  11

  11

  13

  16

  19

  23

  26

  26

  24

  20

  16

  13

  18

  Max.

  15

  16

  17

  20

  24

  27

  30

  31

  29

  25

  21

  17

  22

  Min.

  7

  7

  9

  11

  15

  18

  21

  21

  19

  15

  12

  9

  13

  Sademäärä (mm)

  227

  172

  106

  64

  36

  8

  3

  5

  10

  80

  171

  224

  1106

  Alanyan historiaa

  Vuonna 1207 Antalyan valtasivat seldzukit - he olivat jo perustaneet keskiseen Anatoliaan valtion jonka pääkaupunki oli Konya. Pääsy Välimerelle oli turvattu ja vauraus alueella vallitsi. Eräs tärkeimmistä seldzukkien hallitsijoista oli sulttaani Alaeddin Keykubad I. Hän huomasi Kalonoroksen kaupungin strategisen merkityksen hyvin pian. Hän valloitti kaupungin hyvin pian heti valtaan tulonsa jälkeen. Siihen aikaan Kalonorosta hallitsi Kyr Vartin perhe. Kaksi kuukautta hän vastusti seldzukkien hyökkäystä, kunnes hän antautui suurempaa tuhoa välttääkseen.

  Linnoituksen valtaamiseen liittyy erikoisia tarinoita. Kerrotaan, että sulttaanilla näki unen Alanyan linnoituksen valtaamisesta Allahin avulla: Hän käski kerätä kaikki vuohet ja karjan ympärillä olevilta maatilallisilta, laittaa palavia olkinippuja niiden sarviin. Eläimet päästettiin juoksemaan vuorta ylös huutavat sotilaat perässään.

  Kyr Vart pelästyi kuollakseen ja halusi antautua, jos kaikki linnoituksessa vapautettaisiin. Tämä luvattiin hänelle. Sulttaani Alaaddin Keykubad lähti Konyaan missä hän meni naimisiin Kyr Vartin tyttären kanssa. Tytär, Mah-Peri, kääntyi islaminuskoon.

  Sulttaani Keykubat antoi kaupungille nimen "Alaiye", perusti sinne talvikotinsa ja Seldzukkien toisen pääkaupungin. Alaiye oli Konyan pääkaupungin satamakaupunki. Keykubat oli hyvin kiinnostunut kulttuurista ja Alaiyestakin tuli kulttuuri- ja kauppakaupunki. Kaksi suurinta maamerkkiä - Punainen torni sekä vanha telakka - rakennettiin tuolloin. Seldzukkien vallan päätyttyä alue liitettiin Osmaanien valtakuntaan. Yhdessä Tarsuksen kanssa Alaiye liitettiin vuonna 1571 Kyprokseen, 1864 taas Konyaan ja vuodesta 1868 saakka Antalyan maakuntaan.

  Alanyan nimestä: Vuonna 1933 Mustafa Kemal Atatürk vieraili Turkin rannikolla. Radiosähköttäjä morsetti kaupungin nimen väärin: "Alanya". Atatürk piti tästä nimestä enemmän, joten Alaiyen kaupunginjohtaja päätti nimetä kaupungin Alanyaksi.

  Etunimi sukunimi *

  ämä kentät ovat välttämättömiä.

  Lähettäkää meille sähköpostia

  ämä kentät ovat välttämättömiä.

  Puhelinnumero *

  ämä kentät ovat välttämättömiä.

  Skype